Opettajille

Koodikirja nykymuodossaan on suunnattu ohjelmoinnin itseopiskeluun. Ehkä jonain päivänä Koodikirjaankin saadaan enemmän kouluopetusta tukevaa sisältöä. Tälle sivulle olen kuitenkin koonnut linkkejä peruskoulun opettajille, jotka ovat kiinnostuneet ohjelmoinnin opettamisesta koulussa.

Ensinnäkin, Koodi2016-opas kannattaa lukea! Siellä kerrotaan hienosti, mitä ohjelmointi on, mihin sitä tarvitaan, ja miten sitä voi oppia ja opettaa. Siellä on myös listattu paljon ohjelmoinnin opetukseen soveltuvia resursseja verkossa.

Hyvä aloituspaikka opetukseen on Code.org-sivusto. Siellä on esimerkiksi Hour of Code -harjoitus, jossa tutustutaan ohjelmoinnin perusteisiin tekemällä ohjelmia palikoista, ohjaten mm. Angry Birds -hahmoja. Siellä on myös 20 tunnin kursseja eri ikäisille lapsille. Opettaja voi luoda oppilailleen tunnukset sivustolle, ja seurata näiden edistymistä harjoituksissa. Lisää näistä harjoituksista Koodikerhon artikkelissa.

Yksi tapa edistää koodauksen oppimista kouluissa on kouluille iltapäiväkerhotoimintaa järjestävä Koodikerho. Kannattaa tilata Koodikerhon uutiskirje! Koodikerhon yhtenä tavoitteena on tuottaa opetusmateriaalia näihin kerhoihin. Näistä materiaaleista on varmasti hyötyä myös opettajille.

Koodikerhoissa on havaittu, että ennen varsinaista ohjelmointia on hyvä tutustua ohjelmointiin ilman tietokonetta. Käytännössä on tehty muutamaa eri variaatiota leikistä, missä opettaja toimii tietokoneena/robottina ja oppilaat tekevät tälle paperille kirjoitetun ohjelman. Esimerkiksi Koodi2016-oppaassa on kuvattu Harold-robotti -harjoitus, joka perustuu csunplugged.org-sivuston materiaaleihin. Hauskana ohjelmoinnin harjoituksena voidaan käyttää myös Robogem -lautapeliä, jossa ohjelmoidaan robottia keräämään timantteja.

Aikuisille ja isommille lapsille löytyy englanninkielisiä kursseja esimerkiksi Khan Academy ja Codecademy. Jos luokassa on hyvin eritasoisia oppilaita, voi pidemmälle ehtineitä ohjata käymään näillä oikeita ohjelmointikieliä opettavilla kursseilla.

Suosittelen tietysti myös omia teoksiani!

Katso myös ihana Koodikoulu-video.

Koodauksen iloa!

Ota yhteyttä

Jos olet kiinnostunut kokeilemaan ohjelmointia oppilaittesi kanssa, voit kokeilla jotain tällä sivulla esitetyistä ideoista. Jos haluat auttaa meitä kehittämään hyvää tukimateriaalia ohjelmoinnin opettamiseen, voit ilmoittaa kiinnostuksesi täällä. Ideat ja ehdotukset ovat myös tervetulleita.

Yhteystiedot

Juha Paananen

Puhelin: 0405506668

Sähköposti: juha.paananen ät gmail.com

Twitter: @raimohanska